top of page

Princess Elizabeth : Ο πρώτος αυτόνομος ενεργειακά σταθμός σε μια ήπειρο αποκλειστικά προσωρινής κατ

  • tempmag2016
  • Dec 23, 2015
  • 2 min read

Η ανταρκτική είναι μια ήπειρος αποκλειστικά προσωρινής κατοίκησης καθώς δεν διαθέτει μονίμους κατοίκους. Τα μόνα κτίσματα της ηπείρου είναι οι επιστημονικοί σταθμοί και ο πληθυσμός της κείμεναι από 4000 ανθρώπους το καλοκαίρι σε 1000 τον χειμώνα.


Δημιουργία


Η διεθνής πολική οργάνωση (IPF) δημιουργήθηκε το 2002 με αντικείμενο την προώθηση της ερευνάς στους πόλους ως εργαλείο για την ενημέρωση και την κατανόηση του κοινού για τους θεμελιώδεις μηχανισμούς του κλίματος μας. H βελγική κυβέρνηση ανέθεσε στην IPF την κατασκευή του Princess Elizabeth Antarctica η οποία τέλειωσε το 2008. O Alain Hubert είναι ο εμπνευστής του Princess Elizabeth , συνιδρυτής και πρόεδρος του IPF, πολιτικός μηχανικός, πολικός εξερευνητής, πρέσβης καλής θελήσεως της UNICEF και πολλά άλλα. Είναι υπεύθυνός για την κατασκευή και την τοποθέτηση στο οικόπεδο. Από την άλλη ο Philippe Samyn , Βέλγος αρχιτέκτονας, σχεδίασε το περίβλημα και την μέσα δομή. Φυσικά συνεργάστηκαν με πολλούς ακόμη ανθρώπους ποικίλων ειδικοτήτων για το τελικό αποτέλεσμα.

Τοποθεσία


Ο σταθμός βρίσκεται βορειοανατολικά , σε ύψος 1,3 km από το ύψος της θάλασσάς ενώ απέχει από αυτήν 220 km. Ο σταθμός είναι εκτεθειμένος σε ανέμους ταχύτητας πάνω από 300 Κm την ώρα στους αποίκους αντιστέκεται χάρη στο αεροδυναμικού σχήμα και τα θεμέλιά του που βυθίζονται αρκετά μέτρα μέσασε ένα παχύ στρώμα μόνιμου πάγου.



Κατασκευή


Η κατασκευή χωρίζεται σε δυο επίπεδα στο πάνω επίπεδο είναι ο πραγματικός σταθμός ενώ στο κάτω βρίσκεται ένα γκαράζ με μηχανές χιονιού και άλλες παροχές που μπορεί να χρειάζονται. Όλη η κατασκευή απέχει αρκετά μέτρα από το έδαφος και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μέσω ενός κάθετου πύργου που την διαπερνά. Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 25 ανθρώπους ενώ το προσδόκιμο ζωής της κατασκευής είναι 25 χρόνια.


Zero emission


Είναι ο μοναδικός σταθμός στην Ανταρκτική που παράγει μηδενικές εκπομπές σε CO2 χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την ενέργεια του ηλίου και την δύναμη του αέρα. Η κατασκευή συνδέετε με 9 ανεμογεννήτριες ενώ διαθέτει και ηλιακά και θερμικά πανέλα. Εκτός όμως από αυτά ο σταθμός πρωτοτυπεί και στην υιοθέτηση των αρχών των passive house (παθητικών σπιτώνω). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμός χρησιμοποιεί για θέρμανση τα ηλιακά κέρδη που μπαίνουν από τα παράθυρα, την θερμότητά που εκπέμπουν οι άνθρωποι αλλά και τα μηχανήματα που δουλεύουν. Για να διατηρήσει αυτήν την θερμότητα το κέλυφος της κατασκευής αποτελείται από 9 στρωματά υγρομόνωσης και θερμομόνωσης.



Μέσα από την μορφή του και την υπόσταση του γεννιούνται σκέψεις σχετικά με την ερευνά και την επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα προσωρινής αρχιτεκτονικής.


Πηγή: www.antarcticstation.org , Architecture Now

 
 
 

Comments


bottom of page